E-Commerce KPI’S

[pvcp_1]

Verkopen in de digitale wereld zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen en met de komst van covid-19 is dit alleen nog maar sterker toegenomen. Market places nemen wereldwijd een aanzienlijk deel uit van de totale sales in de markt en lange termijn strategiëen worden vervangen met korte termijn acties.

Er is veel te vertellen over de digitale transitie en strategische koerswijziging voor organisaties. Hierover is meer te vinden in de de blog artikelen.

Succesvol zijn als digitale ondernemer of organisatie vergt veel meer als het beginnen van een webshop. Om te beginnen moet je onderscheiden van andere aanbieders, hiervoor kennen we de marketing-mix. Echter product is niet fysiek aanwezig en daarom wezenlijk verschillend van fysieke retail. Een digitaal marketingplan is essentieel om een webshop succesvol in de markt te zetten. Bekijk hiervoor Hoe start ik succesvol een Webshop.

Naast dat de markt veranderd, je kan wel stellen dat de digitale wereld in een volwassenheid of verzadiging fase terecht is gekomen, is ook de consument veranderd. Misschien wel de belangrijkste vraag voor marketeers is dan ook, wie is de doelgroep.

Voor veel merken en producten ligt de doelgroep in de generatie “Millennials” of ook wel de generatie Y, deze generatie is geboren tussen 1980 en 1994. Enkele belangrijke kenmerken zijn dat deze groep opgegroeid is in een informatietijdperk en veel actief is op internet. Ook is deze generatie gekenmerkt door gemakzuchtig en zelfverzekerd. Het is belangrijk hier rekening mee te houden en vanzelfsprekend in te spelen op de “vooral digitale” customer journey van deze groep.

Foto: Youngworks

Nu komen we op het punt van KPI stellen voor een webshop. In traditionele fysieke winkels gaat dit over bezoek in de winkel, aantal verkopen en gemiddelde verkoopwaarde. Ondersteund door loyaliteit (terugkerende bezoeker, denk aan member pas en registratie in het kassa systeem). Loyaliteit online is vele malen lager als offline, door transparantie, geen menselijk contact en uniformiteit in aanbod. Dat betekend dat je online nog beter moet onderscheiden als offline en dat begint bij inzicht in de statistieken.

In de beginjaren van webshops werd er vooral gemeten op conversies. Dit waren de verkopen via een webshop. Destijds waren ook de tools beperkt tot dergelijke meetgegevens. Enkele belangrijke analytics programma’s zijn Google Analytics en Omniture. Deze tools zijn tegenwoordig ver doorontwikkeld. Daarnaast zijn er ook specifieke tools bijgekomen. Voor veel basisoplossingen maar ook enterprise oplossingen is en blijft Google nog steeds vooruitstrevende oplossingen bieden. Echter wat je wel merkt is dat de beschikbare data zoveel is dat je spreekwoordelijk door de bomen het bos niet meer ziet.

KPI’s op basis van conversies zijn nog steeds goed maar kan vandaag de dag veel beter. De na een aankoop is vele malen belangrijker geworden. Hoe snel en goed was de order afhandeling, zijn de verwachtingen op basis van beloften waargemaakt, bevalt het product na ontvangst, etc. Bij een hele goede ervaring heb je de beste marketingcampagne, namelijk WOM (wordt of mouth). Het doel is nog steeds verkopen maar nu meergericht op lange termijn. Bijvoorbeeld wat is het binnen halen van een bezoeker via Google Ads waard (attributie eerste klik), die een dag later terugkomt via organisch zoekresultaat, een product aanschaft en vervolgens een jaar lang verbruiksartikelen besteld. In het traditionele meet model heeft Google Ads geen conversie opgeleverd. In het nieuwere model met attributie is al te zien dat de bijdrage is gedaan aan de verkoop en wordt wel een conversie berekend met “Return on ad spent”. De beste manier om te meten is door de “Customer Lifetime Value” te berekenen inclusief het toepassen van het attributiemodel.

De CLV “Customer Lifetime Value” is een waarde de totale (toekomstige) aankopen van een consument representeert. Om deze waarde te vergroten zijn er diverse onderliggende belangrijke KPI’s. Deze KPI’s gaan vooral in op de na aankoop fase in de customer journey. De ervaring van de aankoop en evaluatie na de aankoop kunnen namelijk zorgen voor eWOM, herhaalaankopen en hoger/lagere herhaalaankopen.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *