Al het begin is moeilijk, ook het starten van een webshop in de hedendaagse tijd. Een tijd waarin technologische ontwikkeling vergevorderd is, de transparantie van productaanbod optimaal binnen handbereik is voor iedereen en voor elk product tig webshops bestaan.

Om een goede webshop op te zetten is als eerst een gedegen onderzoek essentieel. Welke producten ga ik verkopen, aan wie ga ik deze verkopen en hoe onderscheidt ik mij van andere aanbieders? Een marketingplan helpt hierbij. Let wel op dat bij het marketingplan vooral P van product wezenlijk verschilt van de traditionele P van product voor de fysieke retail. Heb je ook een fysieke winkel en ga je online verkopen denk dan na over omni-kanaal mogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat integratie een positief effect heeft op het totale resultaat in verkoop.

Er is geen perfect marketingplan of formule voor het opzetten van een webshop. Het is een iteratief proces waar je in verkeerd. Dat wil zeggen dat in de snelle digitale wereld, je continue aanpast en nieuwe informatie aan de bronnen toevoegt. Daarbij komt ook nog eens dat het in mindere mate gaat om onderscheidend vermogen en de nadruk steeds meer ligt op het genereren van resonantie in de markt.

Keuzes en opties

Soms zie je door de bomen het bos niet, en als je denkt dat je de heilige graal hebt gevonden dan komen optie 2 en 3 snel op de hoek kijken. Een korte en langetermijnvisie helpen enorm bij de ontwikkeling en keuze van platformen en tools voor een organisatie. Ook ambitie en potentie spelen een grote rol, stel dat je met verkooprechten in een bepaald land al goed verkoopt en in een tal van andere landen mag en wil verkopen. Dan kan een platform met bijvoorbeeld een multi inventory systeem een oplossing bieden.

Er zijn heel veel mogelijkheden voor systemen, het is goed om hierin te laten adviseren.